De Ontdekking van het Noorden door Diana de Wild – cursus

Dag: maandag 30 oktober 2023 (Elke week)
Tijd: 13:30 - 15:30 Kosten: € 33,00
Locatie: De Luifel Ruimte: Zaal 1
Interesse(s): Kunst & Cultuur

De ontdekking van het Noorden, 30 oktober, 6 en 13 november
Mensen hebben zich al duizenden jaren over de aardbol verplaatst. Uiteindelijk trokken ze naar het uiterste noorden van Europa. De laatste plekken die de mens in Europa ontdekte waren de eilanden in de Atlantische Oceaan. Spectaculair zijn de vondsten op de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland: daar bouwden boeren ongeveer 5000 jaar geleden huizen in steen, die mooi bewaard zijn gebleven. Er zijn zelfs hele dorpen teruggevonden met huizen inclusief kasten, opbergkisten en stoelen van steen. Van deze dorpjes is Skara Brae met haar tien huizen het best bewaard gebleven.
De eilanden ten noorden van de Orkneys werden waarschijnlijk in de eerste eeuwen van onze jaartelling ontdekt. Later koloniseerden de Vikingen deze eilanden. Over de bewoning van de Faroer-eilanden is een sage bewaard gebleven: hier waren vele ruzies. Archeologen vinden resten van deze bewoning terug in opgravingen.
Heel lang is gedacht dat de nakomelingen van de Vikingen op IJsland precies hadden opgeschreven hoe de kolonisatie van IJsland in zijn werk was gegaan. Uit recente opgravingen blijkt dat dit maar een deel van het verhaal was.
Daarna gaan we verder naar het noorden. Spitsbergen is nu Noors bezit, maar het was de Nederlander Willem Barents die het ontdekte. Hij was op zoek naar de noordelijke doorvaart naar Indië, maar bleef steken op Nova Zembla. Hoe de overwintering op Nova Zembla in het Behouden Huis verlopen is, is bekend uit het dagboek van Gerrit de Veer. Resten van het Behouden Huis zijn gevonden: voorwerpen uit het huis zijn in verschillende musea te zien.

Als u inschrijft via de website geeft u toestemming voor automatische incasso van het bedrag in één keer. U kunt zich ook inschrijven bij de receptie in de Luifel en daar toestemming voor automatische incasso geven of het hele bedrag contant of met pin betalen.

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor deze activiteit, vul dan onderstaande velden zo volledig mogelijk in en verzend het formulier aan ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inschrijving te bevestigen.