Lezing: De vrouw in de oudheid: de discussie gaat door door Diane de Wild

Dag: maandag 12 februari 2024
Tijd: 13:30 - 15:30 Kosten: € 11,00
Locatie: De Luifel Ruimte: Zaal 1
Interesse(s): Kunst & Cultuur

In 2017 haalde een Vikinggraf, dat in 1878 vlakbij Stockholm gevonden was, overal het nieuws. Het was in de 19e eeuw aangemerkt als mannengraf, omdat er wapens en een schaakbord in lagen. DNA-onderzoek in 2017 liet zien dat het skelet in het graf dat van een vrouw was. Meteen begonnen geleerden te protesteren: de archeoloog uit 1878 had het graf niet goed opgegraven, het skelet van de vrouw was niet het enige skelet in het graf geweest. Andere geleerden wezen erop, dat in de Vikingwereld het idee van strijdende vrouwen zowel in mythen als in sagen voorkomen.

In 2021 verscheen een film en een boek genaamd Lady Sapiens. Het gaat over vrouwen in de prehistorie, maar vooral over onze beeldvorming: mannen waren de jagers en ontdekkers, vrouwen zaten bij hun hutten, zorgden voor de kinderen en verzamelden wat wortels en bessen. De makers van Lady Sapiens stellen dit beeld ter discussie.

Twee discussies over de positie van de vrouw in het verre verleden: gaat dit nog over de oudheid of spelen hier ook vraagstukken over de positie van de vrouw in onze tijd een grote rol?

U kunt zich vooraf inschrijven via de website, of bij de receptie van de Luifel. U betaalt op de dag waarop de activiteit plaatsvindt bij de receptie van de Luifel (dus voor aanvang van de activiteit).

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor deze activiteit, vul dan onderstaande velden zo volledig mogelijk in en verzend het formulier aan ons. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de inschrijving te bevestigen.