Trefpuntlezing: Kerstlezing Volg de ster door Michiel Kersten

Dag: dinsdag 19 december 2023
Tijd: 14:00 - 16:00 Kosten: € 7,50
Locatie: De Luifel Ruimte: Zaal 1
Interesse(s): Educatief , Kunst & Cultuur

Jaarlijkse kerstlezing – Volg de ster.

Het kerstverhaal in de kunst 1200-1700 De verbeelding van de geboorte van Christus en de daarbij behorende aanbidding van herders en de koningen behoort tot de meest geliefde onderwerpen in de westerse kunst. In de prent- en schilderkunst zijn er ontelbare werken hierover vervaardigd tussen circa 1200 en 1700.
In zijn jaarlijkse kerstlezing neemt Michiel Kersten u langs de hoogtepunten uit de Europese kunst tussen circa 1200 en 1700. De nadruk ligt op werk uit Italië en de Nederlanden. Kunstenaars die ter sprake komen zijn Giotto, Gentile da Fabriano, Simone Martini, Duccio di Buoninsegna, Giovanni Bellini en Andrea Mantegna, maar ook de Vlaamse primitieven: Hugo van der Goes, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Gerard David. Rembrandt en Jan Steen ontbreken evenmin.

Bronnen van inspiratie
Schilders hebben in hun voorstellingen die samenhangen met het Kerstverhaal, zoals de Verkondiging aan Maria, de Aanbidding van herders en de komst van de Drie wijzen talrijke details opgenomen die in de Bijbel niet voorkomen. Alleen in de evangeliën van Mattheüs en Lucas komen de eerste dagen van Christus op aarde ter sprake, en dan eigenlijk ook nog maar uiterst summier.
In een wereld zonder afbeeldingen, zonder foto’s, zonder film moeten deze schilderijen een verpletterende indruk gemaakt hebben op de kerkgangers.

In deze lezing proberen wij ons onbevangen in te leven in de verwondering van de kerkgangers van lang geleden. Toen Duccio di Buoninsegna in 1311 zijn Maésta (De tronende Maria met het Christuskind) na jaren en jaren eindelijk af had, vierde de Toscaanse stad Siena dagen lang feest. Dat vertelt ons genoeg over verwondering en bewondering.
Kijkt u met Michiel Kersten mee door de ogen van de onze voorouders uit de gotiek en renaissance naar deze voorstellingen van de geboorte van Christus en alles wat daarmee samenhangt?

Reserveren voor deze lezing kan via de mail info@wijheemstede.nl of belt u 023 – 548 38 28.
Of natuurlijk bij de receptie van de Luifel op maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur of op vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur