Avondvullend programma met filmdocumentaire, korte lezingen en muzikaal optreden

KIVA – The call of the wisdom keepers
Donderdag 30 november om 19.30 uur

Wij zijn heel blij dat we de indrukwekkende documentaire KIVA The Call of the Wisdom Keepers kunnen vertonen met een mooi randprogramma eromheen van inspirerende sprekers, die de film nog meer tot leven brengen.

Sinds de première trekt de film langs vele volle zalen door Nederland.
In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil – met een vuur in het hart – een spirituele ceremonie uitvoeren voor vrede, het welzijn van de aarde en alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die al 3000 jaar geleden door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats.

De KIVA-ceremonie is een collectieve ‘call’ vanuit de hele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen met hun eeuwenoude wijsheid ons leiden naar een meer verbonden en duurzame manier van leven!

In deze documentaire krijgen we een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans.
Maar ze delen ook hun zorg over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid!

Filmmaker Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Vele inheemse Wisdom Keepers werden geïnterviewd.
Samen met beste vriend Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven hebben zij een hoopvolle documentaire gecreëerd over deze belangrijke boodschap!

Er zijn twee korte lezingen door Li An Poah en Henry Mentink en een muzikaal optreden van Dennis Kivit.

Li An Poah
Li An Phoa is een Nederlandse filosofe en ecologe. Ze is vooral bekend door haar strijd voor schone, drinkbare rivieren. Met wandelingen langs rivieren vraagt ze aandacht voor de vervuiling. In 2022 schreef ze met Maarten van der Schaaf een boek over haar ervaringen: Drinkbare Rivieren. In 2005 bracht ze enkele winters en zomers door in Canada op en rond de Rupert. Het rivierwater was destijds drinkbaar, maar na de bouw van een dam bleek het water dermate vervuild dat het niet langer geschikt was voor consumptie. Sindsdien wandelt ze in verschillende werelddelen rivieren af om aandacht en respect te vragen voor dit ecosysteem.
In 2018 wandelde Phoa de Maas af vanaf de bron tot de monding, bedoeld als oproep voor drinkbare rivieren. Deze tocht is het onderwerp van de documentaire-drieluik De Boeddhistische Blik: Drinkbare Maas: voettocht van een vrouw met een missie. In 2021 wandelde ze de IJssel af.
In 2020 richtte Phoa de stichting drinkable rivers op. Daarnaast is ze lesgever van een nomadische school. Ze schreef samen met haar partner, journalist Maarten van der Schaaf, het boek Drinkbare rivieren.

Henry Mentink
De hele aarde op de Werelderfgoedlijst plaatsen. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar toch is het het doel van Henry Mentink. Hij loopt van het Gelderse Varik met een kruiwagen vol aarde naar het UNESCO-hoofdkantoor in Parijs. Op de Dag van de Aarde is hij begonnen aan de 450 kilometer lange tocht.
We moeten niet handelen in stukken grond, maar er goed voor zorgen. Dat is de boodschap die Mentink hoopt over te brengen met zijn ludieke tocht. “We kopen en verkopen grond. Degene met het meeste geld bepaalt wat er vervolgens op komt te staan. Dat kan bij wijze van spreken een chemische fabriek zijn”, legt hij uit aan EditieNL. “Maar ook andere soorten bouw kunnen schadelijk zijn voor natuur en klimaat.”
Daarom wil hij dat er niet zomaar op elk stuk grond gebouwd kan worden. Alle aarde ter wereld op de Werelderfgoed plaatsen is volgens Mentink de oplossing, want dan mogen mensen er niet zomaar op bouwen. “Doorgaan zoals we nu doen kan de natuur niet aan. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat er minder vliegjes op de voorruit van je auto terechtkomen? Die verdwijnen door het slechte milieu.”
Om een statement te maken is de kruiwagen gevuld met zakjes aarde, afkomstig uit allerlei verschillende landen. “Mensen hebben voor ons een eetlepel aarde in een zakje gedaan en opgestuurd. Dat staat symbool voor het feit dat we eten van onze aarde. En dat het probleem niet ophoudt bij onze landsgrenzen.”
Gelukkig hoeft Mentink de kruiwagen vol aarde niet in zijn eentje alle 450 kilometers voort te duwen. Samen met een groep van tien mensen legt hij de route af.

Dennis Kivit
Singer/songwriter Dennis laat zich inspireren door grote muzikanten als The Beatles, spirituele leiders als Eckhart Tolle. Maar bovenal wordt Dennis geïnspireerd door mensen en ontmoetingen. Kortom: door het leven zelf. Dit is de rode draad in zijn eigen repertoire. Dennis maakte al vroeg op het conservatorium en de kleinkunstacademie kennis met de kracht van muziek, concentratie en meditatie, en leerde met zijn stem, zijn muziek en stilte een schouwspel neer te zetten wat je raakt en wat je mee wil maken! Hij won verschillende prijzen en zong onder andere duetten met Paul de Leeuw, Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Ramses Shaffy, Donald Jones, Mathilde Santing, Edwin Rutten, Willem Nijholt, Danny de Munck en Simone Kleinsma, en soleerde met het Metropole orkest en het combo van Cor Bakker. Hij toerde met eigen theaterprogramma’s als ”Gotta have Soul!”, “Zing the Beatles” en ‘De Prostituant’ door het land. Hij doceert zang, ‘songwriting’ en meditatie op het Utrechts Conservatorium. HARTKRACHT is zijn nieuwste project…

Kosten film & lezingen: € 19,50.
Voor meer informatie en een eerste sfeer impressie, zie: www.kiva-wisdomkeepers.com.
Opgeven voor de documentaire kan via info@wijheemstede.nl of belt u 023 – 548 38 28.

U kunt zich ook rechtstreeks via onderstaande ticketlink aanmelden voor deze avond:
https://hipsy.nl/event/29438-documentaire-kiva-the-call-of-the-wisdom-keepers-muzieksprekers