Menu

De VoorleesExpress in Coronatijd

Bij de VoorleesExpress komen vrijwilligers thuis in gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar met een taalachterstand bij hun taalontwikkeling. Door het wekelijkse voorlezen krijgen taal en leesplezier een vaste plek in het gezin.
In deze Corona tijd konden de vrijwilligers niet meer bij de gezinnen thuis komen. Maar de VoorleesExpress heeft niet stil gezeten!
In de periode dat de vrijwilligers de gezinnen niet mochten bezoeken hebben zij wel contact gehouden via deurbezoekjes, post, Whatsapp en beeldbellen. En er zijn veel materialen langs gebracht, door een pakketje aan de deur te hangen bijvoorbeeld, waarmee de kinderen zelf aan de slag konden gaan.
Binnenkort gaat een structureel aangepaste VoorleesExpress starten, zowel fysiek als online. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.
Heel leuk is dat Boekhandel Blokker in het kader van de leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau, de VoorleesExpress boeken heeft geschonken voor de gezinnen die nu meedoen of binnenkort gaan starten. Ieder gezin krijgt Het boek ‘woeste Willem’ , en Stichting VoorleesExpress heeft dit in allerlei talen vertaald en daar zijn audio’s van. Zodat iedereen het ook in de moedertaal kan luisteren, naast dat zij het verhaal in het Nederlands te lezen. De vrijwilliger kan dit ook met hen gaan lezen, interactief, en er vragen over stellen.
Iedereen kan zo’n boek kopen en weggeven, een echt mooie actie! Kijk hier voor meer informatie: https://geefeenprentenboekcadeau.nl/#over-de-actie.
En anderstaligen kunnen de versie op de volgende link beluisteren: https://prentenboekeninalletalen.nl/boeken/woeste-willem/
Echt een hele mooie actie, en super dat Boekhandel Blokker hier de VoorleesExpress in steunt. En het is toch geweldig dat mensen het in allerlei talen kunnen luisteren?

De VoorleesExpress Heemstede

Ieder verhaal begint met taal…

VoorleesExpress Heemstede is gestart!

Vrijdag 25 januari jl. vond de Kick-Off plaats van de VoorleesExpress Heemstede op Plein 1. Een samenwerking tussen WIJ Heemstede en Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
Irene Moors kwam voorlezen en de burgemeester Astrid Nienhuis opende officieel de VoorleesExpress. Een feestelijke start van een voorleesseizoen. Acht gezinnen zullen de komende maanden wekelijks worden voorgelezen door een groep enthousiaste vrijwilligers! Hier zijn wij heel trots op.
In september start er opnieuw een voorleesseizoen met nieuwe gezinnen.

De VoorleesExpress helpt kinderen van 2 t/m 8 jaar met een taalachterstand bij hun taalontwikkeling.
Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij het gezin thuis langs om voor te lezen. Samen met de ouders zorgt de VoorleesExpress ervoor dat taal en leesplezier een vaste plek krijgen in het gezin.

De VoorleesExpress is een landelijk project waarbij enthousiaste vrijwilligers 20 weken iedere week op een vast moment voorlezen.
WIJ Heemstede en de bibliotheek Zuid-Kennemerland hebben de handen ineen geslagen om dit project in Heemstede te starten. Het project is begin februari 2019 van start gegaan.
De vrijwilligers krijgen een training ‘interactief voorlezen’ en werken in een online omgeving.
Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en taal te stimuleren door leesplezier. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project en zij worden ondersteund door de vrijwilliger om het voorlezen een blijvend plekje in het gezin te geven. Een voorwaarde is dat ouders gemotiveerd zijn om te leren. Zo gaan ze na 10 voorleessessies ook samen met de vrijwilliger naar de bibliotheek.
De VoorleesExpress werkt samen met (voor)scholen en versterkt partnerschap tussen school en ouders.
Aanmeldingen kunnen door (voor)scholen worden gedaan in overleg met de VoorleesExpress Heemstede.

Meer weten of meedoen?
Kijk op https://voorleesexpress.nl/locatie/heemstede voor meer informatie.

De Voorleesexpress Heemstede heeft ook een Facebook pagina: https://www.facebook.com/VoorleesexpressHeemstede/.

Heb je een vraag?
Stel je vraag aan projectleider Els Boon van WIJ Heemstede, tel.: 0614956731 of via de mail: heemstede@voorleesexpress.nl

Steun ons
Doneer
Wil jij de VoorleesExpress steunen met een financiële bijdrage? Dat is ontzettend welkom.
Jouw gift is bij ons in goede handen. De VoorleesExpress wordt uitgevoerd door WIJ Heemstede en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.
Wij zorgen dat jouw donatie bijdraagt dat we nog meer kinderen in Heemstede kunnen bereiken.
Doneren kan op bankrekeningnummer/IBAN: NL 84 RABO 0326 30 70 28.

Word partner
Heb jij kennis in huis die je wilt inzetten voor de VoorleesExpress? Of wil jouw bedrijf diensten of faciliteiten ter beschikking stellen?
Word dan partner van de VoorleesExpress en werk samen met ons aan optimale ontwikkelkansen voor gezinnen in Heemstede.

Pers:
https://heemsteedsecourant.nl/lokaal/irene-moors-opent-voorleesexpress-542521
https://www.heemsteder.nl/news_hs/news_hs_dezeweek.pdf

Rabobank Magazine ‘Dichterbij’

In het magazine van de Rabobank ‘Dichterbij’ Haarlem en omstreken stond in juli een heel mooi artikel over de VoorleesExpress:

U kunt het lezen onder de volgende link: klik hier.

 

 

Nieuws voor alle leeftijden

De Voorleesexpress heeft niet stil gezeten in deze tijd! De VoorleesExpress in Coronatijd Bij de VoorleesExpress komen vrijwilligers thuis in gezinnen met kinderen van… LEES
UPDATE 29/5: WIJ Heemstede gaat vanaf 2 juni weer gedeeltelijk dienstverlening en activiteiten opstarten UPDATE 29/5: WIJ Heemstede gaat - aan de hand van een tijdlijn - weer een… LEES
WIJ Nova Nieuwsbrief juni 2020 Hier vindt u de WIJ Nova Nieuwsbrief van juni 2020. Heel voorzichtig gaan wij weer… LEES
Bekijk hier het menu van deze week. Vanaf 2 juni weer gasten welkom in de Luifel! Bekijk hier het menu van deze week. Vanaf 2 juni mogen er weer maximaal 20… LEES
Jeugd activiteiten weer voorzichtig opgestart: Skateboard & Sport Hangout voor jeugd t/m 2 juli SKATEBOARD & SPORT HANGOUT t/m 2 juli Dinsdag 12 mei zijn we gestart we met… LEES