Het verhaal van Mostapha

Maatschappelijk werker Mostapha El Aichi en zijn cliënt Peter* hebben tweewekelijkse gesprekken waarbij ze bespreken hoe Peter zijn leven weer vorm kan geven nadat dit in alle opzichten drastisch is veranderd.

Peter vertelt: “Nadat mijn ex-vrouw besloot op een nogal kwalijke manier een einde aan ons huwelijk te maken, ben ik langzaam steeds meer kwijtgeraakt totdat ik twee jaar geleden op straat kwam te staan. Ik ben mijn baan en huis kwijtgeraakt. Mijn twee kinderen zie ik te weinig. Ik heb twee academische studies afgerond, ben de hele wereld afgevlogen voor mijn werk en heb nooit financiële zorgen gehad.
En toch is mijn hele leven tot stilstand gekomen en ik ben volledig uitgeput geraakt. Om niet echt op straat te belanden, ben ik noodzakelijkerwijs na 30 jaar weer bij mijn moeder in Heemstede gaan wonen en via haar ben ik bij maatschappelijk werk terecht gekomen.”

Mostapha, die Peter helpt met de uitdagingen waar hij voor staat, vertelt over het traject: “Eerst neem je de tijd om af te tasten. Wat is de hulpvraag en wie heb je voor je? Samen kijken we naar de draagkracht: wat kan je wel en niet en waar heb je hulp bij nodig. Langzamerhand durf je meer tegen elkaar te zeggen en word je meer open naar elkaar. Ik waardeer Peter zijn eerlijkheid. Dat heeft onze band erg versterkt.”

Peter heeft veel baat bij deze gesprekken. Het helpt hem op de been te blijven, hij krijgt praktische hulp bij het regelen van bepaalde zaken en hij is erg te spreken over de kennis die Mostapha heeft van de sociale kaart (mogelijkheden qua diensten en hulpverlening in de regio).

Mostapha: “Het valt op dat iemand die het voor elkaar leek te hebben, uiteindelijk toch hulp
nodig heeft met de meest elementaire zaken”. Mostapha kan via zijn netwerk zaken regelen en de gesprekken zijn therapeutisch.

Via WIJ Heemstede is Peter vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik help een licht dementerende man uit Heemstede, door wekelijks gesprekken met hem te voeren. Het zijn voor ons beiden leuke gesprekken en bovendien merk ik dat het ook weer andere deuren opent. Via WIJ Heemstede kun je als vrijwilliger op allerlei verschillende manieren andere mensen tot hulp zijn. Dus ondanks alle ellende vind ik toch dat ik op de goede weg ben en daar speelt het unieke sociale aanbod van WIJ Heemstede een belangrijke rol in.”


*Peter is niet zijn echte naam.