Menu

Nederland is tot 28 april in lockdown. Met de nu aangekondigde versoepelingen kunnen we nog geen andere activiteiten aanbieden. Mogelijk na 11 mei, daarvoor moeten we echter de volgende stap en de communicatie op de volgende persconferentie even afwachten. We houden u op de hoogte.

WIJ Heemstede mag nog wel activiteiten en dienstverlening voor kwetsbare inwoners door laten gaan. Onze locaties blijven alleen voor die activiteiten en dienstverlening open.

Het Eethuis in de Luifel is geopend voor het afhalen of laten bezorgen van maaltijden.

De actuele informatie vindt u in het Corona protocol: klik hier.

WIJ Heemstede is er voor u als u hulp nodig heeft. Laat u het ons weten? Dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen.

De receptie van de Luifel is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en via de mail van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

WeHelpen/het Vrijwilligerspunt zijn digitaal beschikbaar voor het aanbieden van hulp en het aanvragen van hulp via de mail heemstede@wehelpen.nl of telefonisch 023-548 38 24.

Dienstverlening

Administratieve Thuishulp

Zelfstandige wonende ouderen in Heemstede worden geholpen bij hun persoonlijke financiële administratie. Samen met de vrijwilliger wordt maandelijks de financiële administratie bijgewerkt. De kosten per maand zijn € 6,00. Eénmalig wordt voor het opbergsysteem € 12,50 in rekening gebracht en voor de eerste ordening van de administratie betaalt u € 10,00.

Formulierenbrigade ten tijde van Corona:

De vrijwilligers van de Formulierenbrigade zetten zich weer in. Dit gebeurt natuurlijk conform de richtlijnen van het RIVM.

Er worden vooraf afspraken gemaakt voor hulp op kantoor op de maandagmiddag vanaf 14.30 uur.
Twee vrijwilligers helpen mensen met de formulieren in Plein 1 op de 1e etage, Plein Oranje.

Afspraak maken via telefoonnummer 023 528 85 10.

De Formulierenbrigade biedt gratis hulp bij het invullen van formulieren.

  • Wilt u een aanvraag doen, maar u weet niet hoe?
  • Wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag?
  • Of vindt u het invullen van formulieren via internet moeilijk?
  • Misschien heeft u een officiële brief gekregen maar weet u niet wat u daarmee aan moet?Kom dan naar de Formulierenbrigade.
    De Formulierenbrigade is voor iedereen die woonachtig is in Heemstede. Vrijwilligers van WIJ Heemstede bieden de hulp gratis. Vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met uw privacy.
  • Er wordt hierbij gewerkt met vrijwilligers. WIJ Heemstede is afhankelijk van hun (blijvende)
    inzetbaarheid bij voortgang.

KO-Bus Groepsvervoer

De KO-Bus is een aangepaste personenbus die plaats biedt aan 8 personen. De bus vervoert ouderen o.a. naar het ontmoetingscentrum Pleinhart in Plein1. Tijdens de lockdown gaat het vervoer door t.b.v. cliënten van de dagbesteding Kennemerhart en Pleinhart.

KO-Bus tochtjes

Het hele jaar door organiseert WIJ Heemstede op woensdagmiddag tochtjes met de KO-Bus voor ouderen. De tochtjes gaan langs mooie plekjes in Noord- en Zuid-Holland. Jaarlijks verschijnt in maart een speciaal programmaboekje waarin alle tochtjes staan vermeld.

Vrijwilligersvervoer

Voor ouderen die:

  • niet meer met het openbaar vervoer kunnen reizen

Tijdens de lockdown t/m 2 maart wordt er alleen gereden voor niet Corona gerelateerde ritten.
Er wordt hierbij gewerkt met vrijwilligers. WIJ Heemstede is afhankelijk van hun (blijvende) inzetbaarheid bij voortgang.

Vrijwilligers rijden met hun eigen auto op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur naar: kapper, ziekenhuis, buurthuis, familie, arts, zwembad, dagopvang, enz.
Aanvragen zo tijdig mogelijk (liefst één week van tevoren) op het kantoor van WIJ Heemstede in Plein1. Betaling van ritten gebeurt aan de chauffeurs met vervoerskaarten die bij WIJ Heemstede in Plein1 te koop zijn.
Een vervoerskaart bestaat uit 10 bonnen, deze kaart kost € 18,00. Voor een rit binnen Heemstede zijn de kosten 1 bon heen en 1 bon terug.

Begeleid vervoer

Ook bestaat de mogelijkheid voor begeleid vervoer. Bijvoorbeeld naar een ziekenhuis. De vrijwilliger blijft in de wachtkamer wachten en brengt u weer thuis.
Betaling van de ritten gebeurt aan de chauffeur met de vervoerskaart. Parkeerkosten zijn voor u rekening.
Een verre rit behoort ook tot mogelijkheden, u kunt een afspraak maken. Voor dat familiebezoek of afscheid ergens in het land. Betaling, kilometervergoeding contant aan de chauffeur € 0,35 per kilometer.

De Telefooncirkel

Ouderen die behoefte hebben aan veiligheid en contact kunnen deelnemen aan een telefooncirkel. Zij worden iedere dag gebeld (ook in het weekend). Ouderen die gebruik maken van personenalarmering kunnen ook deelnemen aan de Telefooncirkel. Vrijwilligers bellen, vanuit hun huis, de eerste deelnemer van de cirkel en worden aan het einde van de cirkel gebeld door de laatste deelnemer.
Als een deelnemer geen gehoor geeft, wordt dit gemeld aan de vrijwilliger. De door de deelnemer opgegeven contactpersoon wordt dan gewaarschuwd.

Klussenbank

Alleen kleine klussen in en rond de woning komen in aanmerking en mogen niet meer dan een paar uur in beslag nemen.
Na aanmelding van de klus bij WIJ Heemstede maakt de vrijwilliger een afspraak.
Kosten €7,50 per uur of deel daarvan.
Tijdens de lockdown kan de klussenhulp alleen doorgaan bij nood.

Computerhulp

Voor klussen aan computer, laptop, tablet, telefoon, televisie en die niet meer dan een paar uur in beslag nemen, kunt u ook terecht bij de Klussenbank.
Na aanmelding van de klus bij WIJ Heemstede maakt de vrijwilliger een afspraak.
Kosten €7,50 per uur of deel daarvan.
Tijdens de Lockdown kan de computerhulp alleen doorgaan bij nood.

Overstappen naar Windows 10?
Omdat Windows 7 vanaf 14 januari 2020 niet langer meer ondersteund wordt, adviseren wij u om de overstap naar Windows 10 te maken.
U weet niet hoe dat moet?  Vrijwilligers van de Klussenbank kunnen u helpen bij deze overstap. U kunt daarvoor een afspraak maken via WIJ Heemstede
Tel.: 023 – 528 85 10, Adres: Julianaplein 1.

Mediacafé

Heeft u vragen over uw tablet of smartphone? Kom naar het Mediacafé!
Speciaal voor senioren in Heemstede elke tweede donderdag van de maand van 13.30-15.30 uur in de Bibliotheek Plein1 in Heemstede, op de 1e etage tussen de boeken.
Vrijwilligers van WIJ Heemstede beantwoorden uw vragen en geven instructie op uw eigen tablet of smartphone.
U bent van harte welkom.

Tijd voor 2

Tijd voor 2 biedt ondersteuning aan ouderen die behoefte hebben aan contact. De vrijwilliger komt aan huis om samen te praten, koffie te drinken, een spelletje te doen, samen de krant te lezen of een wandeling te maken.

Belastinghulp

Voor hulp bij het invullen van eenvoudige belastingformulieren kunt u terecht bij WIJ Heemstede in Plein1.
Speciaal opgeleide vrijwilligers zijn ouderen behulpzaam bij het invullen van belastingaangiften. Ook het aan huis invullen van belastingaangifte behoort tot de mogelijkheden. Hulp bij het invullen van belastingformulieren is alleen bestemd voor ouderen met een beperkt inkomen/vermogen. Kosten € 12,50 per belastingformulier.
Er wordt gewerkt op afspraak, telefoon 023 – 528 85 10.

Huisbezoek 80 jarigen

Ouderen die 80 jaar worden krijgen rond hun 80ste verjaardag een brief van WIJ Heemstede. Daarin worden zij geïnformeerd over het Signalerend Huisbezoekproject en worden zij uitgenodigd deel te nemen.
Doel van dit project is door het invullen van een vragenlijst helder te krijgen met welke problemen ouderen worden geconfronteerd. De gegevens die met de bezoeken worden verzameld, worden niet alleen gebruikt om informatie en advies te geven en/of eventueel hulp te organiseren. Deze gegevens worden ook gebruikt om het beleid ten aanzien van ouderen in Heemstede verder vorm te geven.
Tijdens de lockdown is een huisbezoek alleen mogelijk wanneer de Corona maatregelen gehandhaafd kunnen worden. 

Ontmoetingscentrum Pleinhart van Kennemerhart

Het dagcentrum is bestemd voor ouderen in de gemeente Heemstede die zelfstandig wonen en die in contact willen komen met leeftijdgenoten.
In het dagcentrum staat het ontmoeten van andere mensen centraal, waarbij activiteiten worden aangeboden die aansluiten bij uw persoonlijke interesse. U kunt meedoen aan gezelschapsspellen en creatieve activiteiten.
Ook kunt u meedoen aan bewegingsactiviteiten. De begeleiding is professioneel waarbij beroepskrachten en vrijwilligers u samen persoonlijke aandacht geven. Indien u gehaald en gebracht wilt worden kunt u gebruik maken van de Ko-bus, dit is de bus van WIJ Heemstede.

Rijbewijskeuring

Een- of tweemaal per maand op dinsdagochtend kunnen 75 plussers uit Heemstede terecht bij WIJ Heemstede in Plein1, op de 1e etage, lokaal Plein Oranje.
De kosten van de keuring zijn € 45,00. Er wordt gewerkt op afspraak, telefoon  023 – 528 85 10. De aanvraag voor een keuring kan niet digitaal, maar alleen op papier.

Nieuws voor Senioren

De Buurttafel digitaal
De Buurttafel digitaal Elke dinsdag van 11.00 – 12.00 uur Schuif aan bij de Digi… LEES
WIJ Nova Nieuwsbrief april en mei
Hier vindt u de WIJ Nova Nieuwsbrief van april 2021. En hier die van mei.… LEES
Stemmen bij WIJ Heemstede leidt tot spontane gesprekken
Bij WIJ Heemstede de Luifel kregen de kiezers een leuke voorjaars attentie, wat heel erg… LEES
Plezier bij internationale dans gefilmd door Buurtblik
“Goedemorgen allemaal! U ziet mij hier staan voor de Luifel en ik ga een kleine… LEES
WIJ Heemstede biedt vervoer aan voor ouderen naar Corona vaccinaties
WIJ Heemstede en de Gemeente Heemstede bieden vervoer aan voor ouderen die gevaccineerd moeten worden.… LEES