Menu

Agenda

Agenda tot en met december

Kinderdisco Sint en Piet (6-10 jaar)
Vrijdag 16 november

Op 17 november komt Sinterklaas weer aan in Heemstede, met zijn boot bij ’t Molentje. Maar de kinderdisco neemt vast een voorproefje met het thema Sint en Piet! Kom je ook verkleed? Op de eerste vrijdag van de maand is er een superleuke kinderdisco in Plexat bij WIJ Heemstede. Een DJ zorgt met zijn muziek dat alle kinderen lekker kunnen dansen en springen. Meestal doen ze ook een danswedstrijdje of gaan ze limbo-dansen.
Bij binnenkomst worden de naam en telefoonnummer van het kind genoteerd zodat ouders hun kind zorgeloos kunnen achterlaten en eventueel in de tussentijd in de Luifel een kop koffie kunnen drinken. De Kinderdisco is van 19.00 tot 21.00 uur en kost 3 euro inclusief 2x drinken en een snoepje. Kinderen mogen natuurlijk verkleed komen, maar het hoeft niet. De kinderdisco is in Plexat bij WIJ de Luifel.

Maandag 19 november
Trefpunt Dementie
Informatie en ontmoeting
Wils(on)bekwaamheid en risico’s

Hoe moet het als belangrijke beslissingen moeten worden genomen, maar iemand is daartoe niet meer in staat? Wanneer kan iemand nog zelf beslissen?
En wie bepaalt dat eigenlijk? Dit en meer komt vanmiddag aan bod. Twee specialisten zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
De toegang is gratis, u hoeft niet vooraf aan te melden, u betaalt € 2,50 als bijdrage voor koffie of thee.
Wilt u graag komen, maar kunt u uw partner niet alleen thuis laten, dan kunt u contact opnemen met Tandem, tel.: 023-891 06 10.
Het Trefpunt Dementie Heemstede is een samenwerking van Wij Heemstede, Tandem, Zorgbalans, Kennemerhart (SHDH), Home Instead Thuisservice en Alzheimer Nederland, afdeling Zuid-Kennemerland.
De Trefpuntavonden zijn er voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom.
De informatie-middag Wils(on)bekwaamheid en risico’s is in de Molenwerf.

Themamaaltijd Gezellige avonden menu
Maandag 19 november

De koks in Eethuis de Luifel bereiden van maandag t/m donderdag een lekkere, gezonde en betaalbare maaltijd. Twee keer per maand is er een Themamaaltijd.
Op maandag 19 november is dat het Gezellige avonden menu.
Als voorgerecht krijgt u een flensje gevuld met romige ragout, daarna aubergine-tomatenschotel gegratineerd met kaas, gebakken aardappelen, warme beenham met honingmosterdsaus en gemengde salade
En toe een heerlijke advocaatbavarois met advocaat en slagroom.
De prijs van themadiner is € 10,25. Reserveren hiervoor kan tot uiterlijk 10.00 uur op de dag zelf. Belt u hiervoor tel. 548 38 28 van maandag t/m donderdag tussen 9-16 uur en op vrijdag tussen 9-13 uur. Eethuis de Luifel is in de Luifel. U kunt aan tafel tussen 17.15-18.00 uur. De tafel staat gedekt voor het aantal personen waarvoor u reserveert.

Open Inloop
Seniorweb
Met themalezing Hoe beveilig ik mijn apparaten zo goed mogelijk? door Ludo Korteman
Dinsdag 20 november

Bij de Open Inloop kunt u terecht met al uw vragen over uw tablet of smartphone.
Om 10.00 uur is er een themalezing over Hoe beveilig ik mijn apparaten zo goed mogelijk.
De Open Inloop is gratis en in de Luifel op dinsdag 20 november van 10 – 12 uur.
Opgeven kan hier of tel. 023-548 38 28 van maandag t/m donderdag tussen 9 en 16 uur en op vrijdag tussen 9 en 13 uur.

Workshop
Wol Vilten
Met Rheatanya van den Berg
Dinsdag 20 november

Tijdens deze workshop werken we met gekleurde merino schapenwol. Met deze mooie en van structuur fijne wol gaan we een bloem vilten. Na het kiezen van je kleuren en het uitleggen van het patroon van wol, gaat het echte vilten beginnen door te werken met water en zeep. Rheatanya legt hierbij uit hoe dit in zijn werk gaat en waar je op moet letten. Het wordt een gezellige middag waarbij je de handen uit de mouwen steekt om naar huis te gaan met je zelfgemaakte kleurrijke bloem. Door de deelnemers zelf mee te nemen: graag een handdoek meenemen naar de workshop. Deze is nodig bij het vilten en zal niet vies worden, maar wel nat van water en zeep. Kosten: € 17,50 inclusief materiaal. De workshop is in de Luifel op dinsdag 20 november om 13.30 uur. Opgeven kan hier of belt u: tel. 023-548 38 28 van ma t/m do tussen 9 en 16 uur en op vrij tussen 9 en 13 uur.

Film
Un beau soleil interieur (2017)
Woensdag 21 november

Vijftiger Isabelle is een gescheiden moeder en kunstenares in Parijs. Ze is niet in staat om te beslissen of het zoeken naar die Ene man – de ware – een urgentie is of doelloze dwaasheid. Isabelle frequenteert bars, restaurants, galeries en theaters, intussen mijmerend over haar liefdesleven. Obsessief, cynisch en romantisch tegelijk, gaat ze met verschillende mannen een liaison aan. Zo hoopt ze de ware liefde tegen te komen.Uiteindelijk belandt ze op de bank van een new-age- therapeut in de hoop van hem te horen welke keuzes ze moet maken.
De film is in de Luifel, op woensdag 21 november. De aanvang van de film is 20.00 uur. Filmduur: 94 minuten. Entree € 7,-. Reserveren kan hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Praten over de dood in alle nuchterheid en liefde
Lezing door Aart Mak
Woensdag 21 november
i.s.m. Brokking en Bokslag Uitvaartbegeleiding

Aart Mak belicht verschillende thema’s binnen hetonderwerp de (aankomende)
nu, eventuele angst voor de dood, zakelijke en praktische aspecten, maar vooral de emotionele kant; het geestelijk testament. Wat wilt u al bespreekbaar maken met bijvoorbeeld een familielid? En hoe doet u dit?
Deze lezing is tot stand gekomen i.s.m. Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding.
De entree is gratis. De lezing is in de Luifel op woensdag 21 november om 19.45 uur. Reserveren kan via hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Film & Lunch
Tulipani (2017)
Donderdag 22 november

Een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde.
De film & lunch is bij WIJ Heemstede in de Luifel, Herenweg 96, Heemstede op donderdag 22 november om 10.30 uur. Filmduur: 90 minuten. Entree: € 13,50 incl. lunch.
Reserveren kan hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Het Groot Heemsteder Dictee
Donderdag 22 november

Kopie of copie? Iedereen herkent dit wel: je bent aan het schrijven en twijfelt aan de juiste spelling van het woord. Nederlands blijkt niet altijd een eenvoudige
taal te zijn, als het op spellen aankomt. In 2014 vond voor de eerste keer onder grote belangstelling het Heemsteder Dictee in de Luifel plaats.
Op donderdagavond 22 november wordt hieraan een vervolg gegeven, voor iedereen die zijn of haar spellingsvaardigheden wil toetsen.
Het Groot Heemsteder Dictee, waarin vooral Heemstede, welzijn en participatie centraal staan, vindt plaats bij WIJ Heemstede in de Luifel en wordt voorgelezen door Sjaak Struijf, wethouder Welzijn & Cultuur van Heemstede.
Net als de eerste editie, is correspondent Bart Jonker van de Heemsteder verantwoordelijk voor de inhoud van dit dictee. De entree is 6 euro.
Het dictee start om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur in de Luifel. Opgeven kan via hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Intuïtief schilderen vanuit beweging:
Innerlijke kracht
Door Susanna Marijs
Maandag 26 november

Je gaat aan de hand van het thema Innerlijke kracht onderzoeken d.m.v. bewegen en vrij schilderen. In het bewegen je energiestroom op gang brengen en uiten in je schilderij. Vanuit je hoofd naar je lichaam, naar je hart en in de beleving komen is het doel. Werkvormen zijn inleidende dans, bewegen met muziek en eenvoudige yoga en ademoefeningen, visualisatie en stilte oefeningen. Daarna schilderen vanuit de ontstane spontaniteit en experimenteren met verschillende materialen om zo de intuïtie op gang te brengen. Ervaring met kunstzinnig werk is niet nodig.
Daarnaast zijn deze workshops ook geschikt als je wel ervaring hiermee hebt. Kosten: € 20,- incl. materiaal.
Susanna Marijs is yogadocent en docent intuïtief schilderen vanuit beweging.
Voor meer informatie: www.intuitief-schilderen.nl.
De workshop is in de Luifel op maandag 26 november om 10.00 uur. Opgeven kan telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Trefpunt-WIJ Lezing
Groenland en het klimaat, een mooie en indrukwekkende reis
Door Marius Thijssen
Dinsdag 27 november

Een impressie van Marius’ reis door Groenland met het schip “De Plancius”, een voormalig schip voor wetenschappelijk onderzoek van de marine. Hiermee maakte hij de oversteek naar de Scoresbysund in Groenland, de grootste fjord ter wereld. Groenland bestaat voornamelijk uit een pak ijs van 2,5 km dik met aan de randen gletsjers en Toendra. Het ijs van de gletsjers komt in de vele fjorden terecht, breekt daar af en drijft dan in de vorm van ijsbergen naar zee. Vanaf de boot maakte hij 2x per dag een tocht met zodiacs door de ijsbergen of ging aan land voor een wandeltocht over de Toendra. Tot slot heeft hij daar het enige Inuïtdorp in de verre omgeving bezocht en op de valreep ook nog het Noorderlicht kunnen bewonderen! Ook het klimaat (doet Groenland haar naam eer aan?) komt aan bod en de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.
De Trefpunt-WIJ Lezing is in de Luifel op dinsdag 27 november om 13.30 uur. Deze lezingen zijn altijd populair, als u verzekerd wilt zijn van een plaatsje, adviseren wij u om te reserveren. Dat kan hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Film
The Leisure seeker (2017)
Woensdag 28 november

Ella en John besluiten de zorg van hun artsen en hun volwassen kinderen te ontvluchten. Hij is een verstrooide professor maar nog goed te been, zij is fragiel maar heeft veel pit. Aan boord van hun camper – de Leisure Seeker – trekken ze van Boston naar Key West. Ze beleven momenten van extase en angst en vinden hun passie voor het leven en de liefde terug tijdens deze reis vol verrassingen. De film is bij in de Luifel  op woensdag 28 november. De aanvang van de film is 20.00 uur. Filmduur: 112 minuten. Entree € 7,-. Reserveren kan hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Lezing/workshop
‘In je kracht staan’
Door Aya de Groot
Donderdag 29 november

Je vrouwelijke vuur is je vonk van vitaliteit, de bron van je unieke creativiteit. Wat zou je kunnen bereiken als je altijd je eigen waarheid spreekt, je grenzen goed aangeeft en een leven leidt met veel zelfvertrouwen en passie? Met meer toegang tot je vrouwelijke kwaliteiten, waaronder je hartstocht, je invoelend vermogen, je creativiteit, sensualiteit en toegankelijkheid? Maak op deze avond kennis met de werkwijze van Aya de Groot. Zij is beeldend kunstenares, coach en trainer en gebruikt onder meer visualisaties. Entree: € 8,-. Als je workshop je antwoord geeft op wat je zoekt is er vanaf januari 2019 de mogelijkheid om deel te nemen aan een cursus over dit onderwerp.
De lezing is in de Luifel op donderdag 29 november om 20.00 uur. Opgeven kan hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Peuter & Kleuterpret met thema Sint & Piet
Zondag 2 december

Op zondag 2 december kunnen de allerkleinsten bij de Peuter & Kleuterpret hun Pietendiploma halen. Kom je ook verkleed?
We gaan spelletjes doen, pepernoten en pannenkoeken eten en natuurlijk luisteren we naar een Sinterklaasverhaal. De entree is € 6,- per kind, ouders, opa’s, oma’s en andere begeleiders zijn gratis. De Peuter & Kleuterpret is in de jongerenruimte Plexat in de Luifel op zondag 2 december van 11.00-12.30 uur. Neemt u a.u.b. contant geld mee? Op zondag is er geen mogelijkheid om te pinnen. Opgeven kan ook hier of bel 023-548 38 28.

In december zijn er speciale ‘feestmaand-activiteiten’.

Wilt u zich opgeven voor de december activiteiten, belt u dan met: 023-548 38 28.

Knutselclub (5 t/m 10 jaar)
Kerstverrassing maken
Woensdag 5 – 12 – 19 december

Vanaf woensdag 5 december kunnen de kinderen in 3 weken een Kerstverrassing maken bij de Knutselclub. (5 – 12 – 19 december)
Graag wel van tevoren opgeven: 023-548 38 28. Kosten: 5,- per keer of koop een kaart voor 5x voor € 22,50.
De Knutselclub is in de Molenwerf.

“Write for rights”
Schrijfmarathon voor Amnesty International
Donderdag 6 december in de Luifel
Zaterdag 8 december in Plein1

De internationale schrijfactie van Amnesty International wordt elk jaar georganiseerd rond 10 december, de Internationale dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens. Wereldwijd worden brieven geschreven die overheden oproepen om de mensenrechten in hun land te respecteren en slachtoffers van mensenrechtenschendingen vrij te laten.
De groep Haarlem e.o. van Amnesty International organiseert dit jaar weer schrijfacties op diverse locaties: een mooie gelegenheid om een steentje bij te dragen aan een rechtvaardiger wereld.
Ook in Heemstede kunt u komen schrijven:
In de Luifel, Herenweg 96, op donderdag 6 december van 10 tot 12 en van 2 tot 4.
In Plein 1, Julianaplein 1, op zaterdag 8 december van 10 tot 2.
Voorgeprinte brieven liggen klaar. Zet een handtekening en uw brief wordt door Amnesty verstuurd.
Kleine moeite, groot effect: hoe meer brieven , hoe meer impact! Elk jaar komen mensen vrij als gevolg van deze schrijfacties.
Meer weten? Mail of bel naar Liesbeth Mulder liesbethmulder@ziggo.nl, 023-2002738.

Dromenvanger maken
met Rheatanya van den Berg
Dinsdag 11 december

Met een dromenvanger vang je nare dromen, zegt men, maar ze zijn ook gewoon mooi om naar te kijken.
Onder leiding van Rheatanya van den Berg kunt u er op dinsdag 11 december zelf één maken in de Luifel.

Film&Kerstlunch
Kedi (2017)
Donderdag 13 december

Kedi is een film over de honderdduizenden katten die al duizenden jaren zwerven
door de stad Istanbul en in en uit het leven van vele mensen dwalen. Katten en
hun jongen brengen vreugde en geven een doel aan de mensen die voor hen kiezen.
Een bijzondere film met prachtige beelden! Filmduur: 79 min. Na de film kunt u gezellig napraten in Kerstsfeer in de mooi versierde foyer.
De film & lunch is in de Luifel op donderdag 13 december om 10.30 uur. Entree: € 13,50 incl. lunch.
Reserveren kan telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Kinderdisco
Winterwonderland
Vrijdag 14 december

Een heuse winterdisco, hier kun je je lekker warm dansen en springen! Een echte DJ draait lekkere muziek. Bij binnenkomst worden de naam en het telefoonnummer van het kind genoteerd, zodat ouders hun kind zorgeloos achter kunnen laten en eventueel in de tussentijd in de foyer van de Luifel een kop koffie kunnen drinken. De kinderdisco is van 19.00-21.00 uur en kost € 3,- incl. 2x drinken en een snoepje.

Kerstliederen zingen
met Henriette Middelkoop
vrijdag 14 december van 10.00 – 12.00 uur

De Kerstperiode is een tijd waarin van oudsher veel gezongen wordt om met elkaar in verbinding te komen en saamhorigheid te voelen. Deze ochtend gaan we met elkaar bekende en minder bekende kerstliederen zingen om al helemaal in de kerstsfeer te komen.

Busexcursie
Kerst op kasteel Amerongen & 2-gangen diner
Zaterdag 15 december 

Op 15 december junt u mee voor een speciaal bezoek aan Kasteel Amerongen. Het hele Huys is gehuld in kerstsfeer, prachtig versierd met lichtjes, guirlandes en prachtig opgemaakte kerstbomen. Voorafgaand gebruiken we het diner op een prachtige locatie in Doorn. De Engelen (de textielvrijwilligers) hebben zelfgemaakte kerstversieringen gemaakt die zo fijn zijn dat ze hun naam eer aan doen. Er worden allerlei activiteiten en muziekevenementen georganiseerd om met u kerst te vieren. We bezoeken het Huys op eigen gelegenheid, u kunt in uw eigen tempo rondkijken. Schitterend gelegen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vormt ‘De oranjerie’ onderdeel van het park Huis Doorn. Hier
gebruiken we een heerlijk aperitief (bubbels) en 2-gangendiner á la chef. We sluiten af met koffie en lekkernijen. De locatie is speciaal voor ons gezelschap gereserveerd waardoor we een unieke ontvangst krijgen! Graag bij inschrijving vermelden of u vis of vlees wil als hoofdgerecht.
Kosten voor deze excursie incl. diner: € 79,50 (MJK. is niet geldig!)
Opgeven: kan hier of telefonisch van ma t/m do tussen 9-16 uur en op vrij tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Kerstsamenzijn
met Arie Molendijk
woensdag 19 december van 14.00 – 16.00 uur

Iedereen beleeft Kerst en de gevoelens om deze periode heen op zijn of haar eigen wijze. Deze middag komen we samen om met elkaar naar verhalen te luisteren en in gesprek te komen voor degenen die wat willen delen met anderen.

Traditioneel 5-gangen Kerstdiner
Donderdag 20 december

Op donderdag 20 december is er weer het traditionele 5-gangen-Kerstdiner.
De kok heeft weer heerlijke gerechten voor u bedacht:

Vitello Tonnato
****
Lichtgebonden bospaddestoelensoep
****
Met kruidenkaas gevulde kipfilet gerold in rauwe ham
Gebakken krieltjes
Lof met kaas gegratineerd
Haricots verts in spek gerold
****
Grand dessert
Kaneelijs, advocaatbavarois met advocaat, apfelstrudel en slagroom
****
Koffie met likeur en een lekkere bonbon.

Met muzikale omlijsting door het Spaarnekwartet

Gezamenlijk aan tafel : 17.30 uur (bar open vanaf 16.30 uur)
Kosten van het menu : € 27,50
Aanmelden en betalen kan tot uiterlijk maandag 17 december bij de receptie van de Luifel, Herenweg 96, tel. 023-548 38 28.
Wilt u bij elkaar zitten of heeft u andere wensen, geef dit dan a.u.b. bij het aanmelden door.

Kerstpudding maken
met Gaby en Renate
vrijdag 21 december van 10.00 – 12.00 uur

Vroeger werd ver voor kerst al een traditionele kerstpudding gemaakt die dan nog heel lang moest nagaren om tijdens de kerstdagen op z’n lekkerst te zijn.
Nu zijn er andere manieren zoals bijvoorbeeld de variatie van Yvette van Boven. Wij maken vandaag een lekkere kerstpudding zodat u daar later thuis lekker van kunt smullen.

 

……………………………………………………………………….
hier vindt u de WIJ Nova Nieuwsbrief met het programma voor november 2018.

Alle activiteiten en cursussen vindt u in het linker menu onder ‘activiteiten en cursussen’ of klik hier.

……………………………………………………………………….

Onze nieuwe algemene brochure met de films, lezingen, workshops, kinder- en tieneractiviteiten, diensten en activiteiten voor senioren is huis-aan-huis bezorgd in Heemstede in de eerste week van september.
Als u deze niet heeft ontvangen – misschien heeft u een NEE-NEE sticker op uw brievenbus – kunt u hem even ophalen bij een van onze locaties.

In deze brochure vindt u het programma van de activiteiten t/m december 2018.