Menu

Agenda

De nieuwe WIJ Nova Nieuwsbrief van januari met de geplande films, lezingen en workshops vindt u hier.
Ook vindt u hier alle cursussen die starten vanaf januari 2020.

Alle medewerkers van WIJ Heemstede wensen u een mooi en gezond 2020 met veel leuke en bijzondere ontmoetingen.

Agenda t/m 16 februari: er komen iedere week nieuwe activiteiten bij!

(Inloop)activiteiten in januari van WIJ Heemstede in Plein1 voor ouderen:

Stoelyoga start weer vanaf maandag 20 januari van 13.00 tot 13.45 uur. U kunt 10 keer meedoen met de Stoelyoga met koffie of thee na de les, voor 5 euro per keer. U kunt ook voor 45 euro een 10-strippenkaart kopen de eerste keer. Laat u even weten of u komt, dan kunnen we het juiste aantal stoelen klaarzetten in Plein Oranje (1 hoog), opgeven kan via 023-528 85 10.

Bij de Sociëteit kunt u vanaf woensdag 8 januari elke woensdagochtend in Plein Geel (BG) van 10.00 tot 12.00 uur terecht voor een kop koffie, een praatje of een spelletje. Soms doen we een gezamenlijk programma. U betaalt een bijdrage van 2 euro per keer en als u aansluitend wilt blijven lunchen nog 3 euro (dit graag wel even voor 11 uur aangeven) bij de begeleiding.

Bij de Losse Steek, de wekelijkse brei- en haak-soos kunt u elke vrijdag om 10.30 uur aanschuiven vanaf 10 januari in de hal op de eerste etage. De mooiste dingen worden gemaakt, u brengt elkaar op ideeën en helpt elkaar. Een kop koffie kost slechts 1 euro.

Koffie met Muziek, een serie van 4 bijeenkomsten waarin muziek die u mooi vindt met elkaar besproken wordt onder leiding van Ineke de Jonge, start op dinsdagochtend 21 januari van 10.30 tot 12.00 uur, 4 keer om de week in Plein Oranje.

De cursus In Balans is in november gestart, er waren zoveel aanmeldingen dat een 2e cursus start op vrijdag 24 januari van 15.00 tot 16.00 uur bij WIJ Heemstede in de Luifel, Herenweg 96, Heemstede. De mensen die op de wachtlijst staan krijgen een bericht, na 8 januari kunt u informeren of er nog een plekje vrij is via 023-528 85 10.

Ko-bus tochtjes
Haalt u na 8 januari ook onze nieuwe Ko-busfolder met aanmeldformulier op met de nieuwe tochtjes voor het voorjaar? Er is weer een afwisselend programma met bustochtjes voor u samengeteld, welke vanaf eind januari weer op een aantal woensdagen rijden, vanaf half maart zelfs weer elke woensdag!

Adriaan Pauwjaar 2020
Natuurlijk doet WIJ Heemstede in 2020 ook mee met het Adriaan Pauwjaar. Let op de aankondigingen in de plaatselijke krantjes!

Opgeven voor de bovenstaande seniorenactiviteiten in Plein1 kan bij WIJ Heemstede in Plein1, tel.: 023-528 85 10, e-mail: dienstverlening@wijheemstede.nl.  Al deze activiteiten voor senioren zijn bij WIJ Heemstede in Plein1, tenzij anders aangegeven.

Trefpunt Lezing
Over de God Bes en het dagelijks leven in het oude Egypte
door Diana de Wild
Dinsdag 14 januari

In het Allard Piersonmuseum in Amsterdam is op dit moment een tentoonstelling over de Egyptische god Bes. Deze Egyptische god is zo lelijk dat hij met zijn uiterlijk boze machten op de vlucht doet slaan. Daarnaast is hij heel erg sterk en goedaardig. De god Bes beschermde mensen in het oude Egypte tegen demonen, maar was ook een god, die zich bezig hield met muziek en dans. Hij behoorde niet tot de grote goden, die in tempels vereerd werden en was daarom voor de gewone mens veel makkelijker te benaderen. Hij hoorde bij het dagelijks leven in het oude
Egypte. Over het algemeen is er weinig bekend over het dagelijks leven in de oudheid.
Archeologen vinden meestal graven en tempels terug en de resten van het dagelijks leven. Dat is anders in het oude Egypte. De oude Egyptenaren beeldden het dagelijks leven op allerlei manieren af: op de wanden van hun graven of in kleine houten modellen. Dat was nodig omdat ze dachten dat ze in het leven na de dood voedsel nodig hadden. Dat voedsel werd afgebeeld op de wanden van de graven. Voor de zekerheid beeldde men ook het maken van brood en bier af in het graf: dan wist de eigenaar zeker dat hij genoeg had. Dit zijn levendige afbeeldingen, die ons laten zien hoe het leven lang geleden in de Nijlvallei was.
Iedere maand zijn er culturele Trefpunt lezingen en/of presentaties op dinsdag-middag om 13.30 uur in de Luifel. De entree is € 5,-. Deze populaire middagen zijn wel vaak snel vol. Wij adviseren u om te reserveren als u verzekerd wilt zijn van een plekje. Reserveren kan hier of telefonisch op werkdagen tussen 9.00-13.00 uur: tel.: 023 – 548 38 28.

De volgende Trefpunt lezing is op dinsdag 21 januari en gaat over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Freek van Schie.

Knutselclub (5-10 jaar)
Bakje kleuren met porcelein stiften
Woensdag 15 januari

Met porcelein stiften kun je op bijvoorbeeld een bakje of beker zelf een tekening maken en hiermee versieren. Door het daarna in de oven te ‘bakken’ wordt de afbeelding vaatwasser bestendig en heb je je eigen versierde bakje!
De Knutselclub is van 13.30 tot 15.00 uur bij WIJ in de Molenwerf, Molenwerfslaan 11, Heemstede. Kosten: € 5,- per keer of een kaart voor 5x kost € 22,50.

Ligconcert
Klankschalen
Donderdag 16 januari

Ervaar hoe diep ontspannen je kunt raken van het helende geluid van Tibetaanse klankschalen en diverse sjamanistische instrumenten als oceandrum, regenpijp en windorgel. Het eerste deel van het concert staat in het teken van de aarde. Hierin spelen vooral natuurgeluiden een rol. Je waant je in het oerwoud en Ineke neemt je mee op je eigen droomreis. In het tweede deel komen de klankschalen aan bod. Dat zijn meer etherische klanken die het element lucht vertegenwoordigen. Klankschalen hebben een diep reinigende werking op je chakra’s, de belangrijkste energiecentra in je lichaam. Het is heerlijk om je over te geven aan de klanken, de trillingen door je lichaam te laten stromen en de helende werking hiervan te ervaren. Ineke Venrooij is psycholoog en heeft een praktijk voor relatie en
individuele therapie in Haarlem. Ze geeft daarnaast regelmatig klankconcerten. Ze is tevens gediplomeerd aura lezer en -healer. Haar website: www.psyhaarlem.nl. Neem een matje mee zodat je lekker ligt en iets warms om over je heen te leggen. Kosten: € 10,-.
Het ligconcert is bij WIJ Heemstede in de Luifel op donderdag 16 januari om 20.00 uur. Reserveren kan hier of telefonisch van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-13.00 uur: tel.: 023-548 38 28.

Business Club
Wereldvrouwen, hoe hou je overzicht over je geld?
Vrijdag 17 januari

Twee studenten verzorgen een les met tips over hoe u overzicht kunt houden op uw geld door te leren werken met een huishoudboekje. Als het lezen van de post, het doen van uw administratie en het gebruik maken van regelingen u moeite kost, kunt u deelnemen aan de Business-club.
Een maal per maand komen we bij elkaar. U kunt elkaar helpen want de een weet dit en de ander weer dat. De aanwezige maatschappelijk werker kan uitleg geven als dat nodig is. Er zijn computers beschikbaar.
Resultaat:
• U begrijpt uw post en weet wat u ermee moet doen.
• Uw administratie is op orde.
• U kunt een ander helpen en wordt geholpen.
• U weet waar u informatie over regelingen in de toekomst kunt vinden.
• U hebt nieuwe mensen ontmoet.
• U weet de weg naar instanties die u verder kunnen helpen.
Kinderactiviteit: u kunt uw kinderen meenemen.
Voor de kinderen wordt een gezellige activiteit georganiseerd door het jeugdwerk van WIJ Heemstede. De kinderen gaan op deze vrijdag koken en dat eten we om 17.00 uur gezamenlijk op. Contactpersoon: Riny van den Oever, maatschappelijk werker, 06-46 02 37 01.
De Business Club is in de Luifel op vrijdag 17 januari om 15.30 uur. Opgeven kan telefonisch van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-13.00 uur: tel.: 023-548 38 28.

Zaterdag 18 januari
Mix-It Disco

Mix-it is dé Dance-avond bij WIJ Heemstede.
Niet alleen de muziek wordt goed gemixed, ook het publiek van deze avond is een mix van mensen mét en mensen zonder verstandelijke beperking.
Vanaf 1 januari verhuist de Mix-It Disco en is dan in de jeugdruimte van Plexat in de Luifel, Herenweg 96, Heemstede.
De Mix-It Disco is 1x per maand op zaterdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Entree € 7,- incl. 2 frisdrankjes. Meer informatie? Bel WIJ Heemstede 023 5483828 of e-mail plexat@wijheemstede.nl.

Open Inloop Vriendinnenclub
Maandag 20 januari

Heeft u ook zin om nieuwe contacten te leggen met vrouwen zoals u? Om er met elkaar op uit te gaan of gewoon samen koffie te drinken? U bent van harte welkom op maandag 20 januari om 14.00 uur in de Luifel, om kennis te komen maken met de vrouwen die zich inmiddels al hebben aangemeld bij de Vriendinnenclub. Wilt u vooraf al even contact belt u dan met Corrie van Rijn op 023-822 42 97 of Ellen Swart bij WIJ Heemstede tel. 023-548 38 28.

Themamaaltijd
Menu Gourmand
Maandag 20 januari

Van maandag t/m donderdag bereidt de kok van WIJ Heemstede een heerlijke maaltijd. Iedere maand zijn er ook twee Themamaaltijden. Op maandag 20 januari is dat een themamaaltijd met een Menu Gourmand.
Vooraf pasteitje champignons, hoofdgerecht: varkenshaas medaillons met Stroganoffsaus, aardappelkroketjes, lof met ham en kaas uit de oven en een salade en toe sorbet met vers fruit en slagroom. Eet smakelijk!
Voor de maaltijden kunt u aan tafel tussen 17.15 en 18.00 uur. De tafel staat gedekt voor het aantal personen waarvoor u reserveert.
De themamaaltijd is in de Luifel en kost € 11,50. Reserveren hiervoor kan tot uiterlijk 10.00 uur op de dag zelf, belt u hiervoor: 023 – 548 38 28.

Koffie met Muziek 2020: een nieuwe activiteit voor ouderen
Vanaf dinsdag 21 januari – 1x per 2 weken

Met elkaar naar muziek luisteren. Mooie nummers uitwisselen. Muziek die verbonden is met je eigen leven, levensfasen, levenservaringen. Het kan en mag van alles zijn. De variatie van nummers en muzieksoorten is juist leuk.
Per keer worden de deelnemers uitgenodigd om vooraf, aan de hand van een thema naar keuze muzieknummers aan te leveren. Tijdens de ochtend worden die nummers afgeluisterd. Waarom heb je juist dát nummer ingebracht? Wat roept het op?
Je luistert naar elkaar en naar elkaars muziek. De muziek roept veel op. Via de muziek en de toelichting die gegeven wordt, leer je elkaar kennen. En ook nieuwe, andere muziek. Je herontdekt muziek die je vergeten was. Muziek betekent veel en is gewoon mooi.
Op dinsdagochtend 21 januari is de eerste Koffie met Muziek, en daarna een keer per twee weken, dus 4 februari, 18 februari en 3 maart, steeds vanaf 10.30 tot 12.00 uur bij WIJ Heemstede in Plein1, Julianaplein 1, Heemstede. Er is plaats voor maximaal 10 personen. De kosten voor deze activiteit zijn 20 euro per persoon voor vier keer. Meld je telefonisch aan: 023- 5288510, of kom langs op Julianaplein 1, 1e verdieping.

Open Inloop Seniorweb
Met themalezing Einde ondersteuning Windows 7
Door Wim Hoes
Dinsdag 21 januari

Eén keer per maand is er in de Luifel een Open Inloop van Seniorweb van 10.00-12.00 uur. Hier kunt u terecht met al uw vragen over uw smartphone of tablet. U kunt dan ook uw eigen apparaat meenemen. De Open Inloop start met een presentatie met een thema, op dinsdag 21 januari vertelt Wim Hoes alles over het einde van de ondersteuning van Windows 7 en wat dat voor u kan betekenen. Deze presentatie duurt ongeveer een half uur. De Open Inloop is gratis.

opnamedatum: 2018-06-18

Trefpunt Lezing
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
door Freek van Schie
Dinsdag 21 januari

De zeventiende eeuw wordt in de vaderlandse geschiedenis beschouwd als een bloeiperiode en kreeg daarom de bijnaam “Gouden Eeuw”. De koophandel floreerde, drie van de vijf schepen die over de wereld voeren hadden de driekleur in top. En in diezelfde tijd komen kunsten en wetenschappen tot een buitengewone ontplooiing. Het Amsterdam Museum heeft de term Gouden Eeuw in de ban gedaan, om duidelijke redenen. In deze lezing zal echter niet alleen aandacht besteed worden aan de staatslieden, veldheren, zeehelden, dichters, schilders, geleerden en stichters van macht en wereldhandel, ook aan de negatieve kanten van zeventiende eeuw als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.
Iedere maand zijn er culturele Trefpunt-lezingen en/of presentaties op dinsdagmiddag om 13.30 uur in de Luifel.
De entree is € 5,-. Deze populaire middagen zijn wel vaak snel vol. Wij adviseren u om te reserveren als u verzekerd wilt zijn van een plekje. Reserveren kan hier of telefonisch op werkdagen tussen 9-13 uur: tel.: 548 38 28.

Knutselclub (5-10 jaar)
Maskers maken
Woensdag 22 januari

Het is alweer bijna Carnaval, en dan mag je je verkleden of een masker opzetten. Maar ook zonder Carnaval is zo’n masker leuk om ergens als versiering op te hangen.
De Knutselclub is er voor jongens en meisjes van 5 t/m 10 jaar. Iedere woensdag kunnen kinderen superleuke en originele kunstwerken maken van klei, papier, hout en stof, die vaak te maken hebben met de jaargetijden of de feestdagen.
De Knutselclub is van 13.30 tot 15.00 uur in de Molenwerf, Molenwerfslaan 11, Heemstede. Kosten: € 5,- per keer of een kaart voor 5x kost € 22,50.

NIEUW: Diner & Film op woensdag
3-gangen diner en daarna een dramafilm (2018)
Woensdag 22 januari

Een keer in de twee weken draait er bij WIJ Heemstede een film op woensdagavond in de Luifel. Meestal een nieuw uitgekomen film, een film met een thema of filmhuis genre-film. Nieuw is nu dat u voorafgaand aan de film lekker mee kunt eten met het 3-gangen diner. Vanaf 18.00 uur kunt u aan tafel en om 19.15 uur start aansluitend de film. Op woensdag 22 januari is dat een dramafilm uit 2018. Voor het menu kunt u vanaf vrijdag 17 januari kijken op www.wijheemstede.nl.
U betaalt voor Diner & Film samen € 17,50. U kunt natuurlijk ook alleen naar de film, dan is de entree € 7,-.
Opgeven kan via hier of belt u met 023-548 38 28 op werkdagen tussen 9.00-13.00 uur. Bij te weinig aanmeldingen is WIJ Heemstede helaas verplicht om de activiteit te annuleren. Wanneer u zich van tevoren aanmeldt, kunnen wij u bereiken.
Wist u dat u de WIJ Nova Nieuwsbrief gratis iedere maand in uw mail kunt ontvangen? Hierin staan de titels en omschrijvingen wel vermeld en weet u als eerste welke films er in de Luifel draaien. U kunt zich hiervoor opgeven via tel.: 023-548 38 28 of mailt u naar info@wijheemstede.nl.

Film & Lunch
Historische biografie (2018)
Donderdag 23 januari

Iedere maand is er op de donderdagochtend een film met daarna een lekkere lunch aansluitend in de foyer van de Luifel.
De film van 23 januari is een historische biografie, waarna u gezellig samen de lunch kunt gebruiken in de Luifel. Voor meer informatie over de titel en de inhoud van deze film kunt u bellen met: 023-548 38 28.
De film is bij WIJ Heemstede in de grote zaal van de Luifel van 10.30 tot ongeveer 13.30 uur. De entree is € 13,50 inclusief lunch.
Reserveren is verplicht, om teleurstellingen te voorkomen. Dit kan hier of telefonisch van op werkdagen tussen 9.00-13.00 uur: tel.: 548 38 28. Bij te weinig aanmeldingen is WIJ Heemstede helaas verplicht om de activiteit te annuleren. Wanneer u zich van tevoren aanmeldt, kunnen wij u bereiken.
Wist u dat u de WIJ Nova Nieuwsbrief gratis iedere maand in uw mail kunt ontvangen? Hierin staan de titels en omschrijvingen wel vermeld en weet u als eerste welke films er in de Luifel draaien. U kunt zich hiervoor opgeven via tel.: 023-548 38 28 of mailt u naar info@wijheemstede.nl.

Creatieve middag in de Molenwerf
Met Gaby Godijk i.s.m. Ontmoetingscentrum Heemstroom
Donderdag 23 januari

Onder begeleiding van Gaby wordt er steeds een andere creatieve activiteit aangeboden op deze middagen van 14.00-15.30 uur waarmee u met elkaar gezellig en creatief bezig kunt zijn.
Heeft u nog bruikbare spullen als knutselmateriaal over? Dan zijn Gaby en de andere deelnemers daar heel blij mee! Graag even van tevoren bellen met de Molenwerf voor overleg welke materialen en wanneer deze gebracht kunnen worden. Tel: 023 – 548 38 31.
De creatieve middag wordt georganiseerd door WIJ Heemstede en Ontmoetingscentrum Heemstroom in de Molenwerf, Molenwerfslaan 11, Heemstede.

Knutselclub (5-10 jaar)
Spiegel met klei beplakken
Woensdag 29 januari

Het is makkelijk en vooral erg leuk om voorwerpen te bekleden met Foam Clay! Het plakt niet aan je handen en vlekt niet en ziet er heel vrolijk en kleurig uit.
De Knutselclub is er voor jongens en meisjes van 5 t/m 10 jaar. Iedere woensdag kunnen kinderen superleuke en originele kunstwerken maken van klei, papier, hout en stof, die vaak te maken hebben met de jaargetijden of de feestdagen. De Knutselclub is van 13.30 tot 15.00 uur in de Molenwerf, Molenwerfslaan 11, Heemstede. Kosten: € 5,- per keer of een kaart voor 5x kost € 22,50.

Themamaaltijd
Sprokkelmaand Indisch Buffet 
Maandag 3 februari

Van maandag t/m donderdag bereidt de kok van WIJ Heemstede een heerlijke maaltijd. Iedere maand zijn er ook twee Themamaaltijden. Op maandag 3 februari is dat een themamaaltijd met een Sprokkelmaand Indisch Buffet.
Vooraf pangsit goreng, dan in buffet: bami, witte rijst, saté, gehaktballetjes, rendang (runderstoofvlees), Sajoer boontjes, Ei-telor (ei in hete saus), kroepoek en atjar en toe roomijas met advocaat. Eet smakelijk!
Voor de maaltijden kunt u aan tafel tussen 17.15 en 18.00 uur. De tafel staat gedekt voor het aantal personen waarvoor u reserveert.
De themamaaltijd is in de Luifel en kost € 11,50. Reserveren hiervoor kan tot uiterlijk 10.00 uur op de dag zelf, belt u hiervoor: 023 – 548 38 28.

Plexat Denk & Doen
Vrijdag 7 februari

Iedere maand is er op vrijdagavond van 19.00 – 20.30 uur een ontmoeting- en spelletjes avond voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong/hoogbegaafdheid en hun ouders. De basis van Denk & Doen is de samenwerking van de kinderen en de ouders, waar zij zelf invulling aan kunnen geven. Entree € 3,- per deelnemer, voor ouders vrij entree. U kunt ter plaatse betalen, pinnen is helaas niet mogelijk, neemt u a.u.b. gepast geld mee? De Denk&Doen is op vrijdag 10 januari bij WIJ Heemstede in de jeugdruimte Plexat in de Luifel, Herenweg 96, Heemstede.
Opgeven kan via plexat@wijheemstede.nl.

Peuter & Kleuterpret
Kikker is verliefd
Zondag 16 februari

De Wereld Muziekschool komt lieve liedjes spelen. Kan een eend verliefd worden op een kikker? Ja hoor! Tijdens het verhaal hoor je hier van alles over. Natuurlijk eten de kinderen een pannenkoekje en je mag een mooie tekening maken voor iemand die jij lief vindt.
Voor de allerkleinsten organiseert Plexat 1x per maand op zondag van 11.00 – 12.30 uur Peuter & Kleuter Pret. Er is van alles te beleven voor kinderen van 2 ½ t/m 6 jaar met iedere keer een ander thema. Kom gezellig langs en neem je vader, moeder, opa of oma mee. Entree: € 6,- per kind. Neemt u a.u.b. gepast geld mee? Er is op zondag geen mogelijkheid om te pinnen. Ouders/begeleiders zijn gratis. Opgeven kan telefonisch: 023-548 38 28 van ma t/m do tussen 9 en 16 uur en op vrijdag tussen 9 en 13 uur of via plexat@wijheemstede.nl.

……………………………………………………………………….

En hier vindt u de WIJ Nova nieuwsbrief met alle activiteiten in januari 2020.

Alle activiteiten en cursussen vindt u in het linker menu onder ‘activiteiten en cursussen’ of klik hier.

……………………………………………………………………….