Menu

Nieuws over een Trefpunt lezing in mei vindt u binnenkort hier.


Lockdown infomatie

Nederland is tot 28 april in lockdown. Met de nu aangekondigde versoepelingen kunnen we nog geen andere activiteiten aanbieden. Mogelijk na 11 mei, daarvoor moeten we echter de volgende stap en de communicatie op de volgende persconferentie even afwachten. We houden u op de hoogte.

WIJ Heemstede mag nog wel activiteiten en dienstverlening voor kwetsbare inwoners door laten gaan. Onze locaties blijven alleen voor die activiteiten en dienstverlening open.

Het Eethuis in de Luifel is geopend voor het afhalen of laten bezorgen van maaltijden.

De actuele informatie vindt u in het Corona protocol: klik hier .

WIJ Heemstede is er voor u als u hulp nodig heeft. Laat u het ons weten? Dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen.

De receptie van de Luifel is telefonisch (023 – 548 38 28) bereikbaar maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur.
Per email (info@wijheemstede.nl) zijn wij bereikbaar  maandag t/m donderdag van van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur.

WeHelpen/het Vrijwilligerspunt zijn digitaal beschikbaar voor het aanbieden van hulp en het aanvragen van hulp via de mail heemstede@wehelpen.nl of telefonisch 023-548 38 24.


LEUK VERHAAL over Thuis werken in de Gouden Eeuw:
Gesina ter Borch (1631-1690)

Er was in de Gouden Eeuw geen lockdown nodig om vrouwelijke kunstenaars thuis te laten werken. Meisjes met artistieke aanleg waren er toen zeker, maar zij werden niet geacht er hun beroep van te maken. Borduren en schoonschrijven pasten meer bij het vrouwelijke ideaalbeeld. De enkeling die wel een opleiding tot schilder volgde, zoals Judith Leyster, legde haar penseel neer als zij trouwde en kinderen kreeg. Althans formeel, want achter de schermen bleef zij nog wel actief.
Gesina ter Borch was zo’n meisje met talent. Zij was de dochter van Gerard ter Borch (de Oude), een Zwolse kunstenaar die zelf zijn kinderen tot schilder opleidde. Dat wil zeggen zijn zonen, want zijn dochter kwam niet in aanmerking voor een vakopleiding. Zij pikte haar graantje mee door samen met haar broers te tekenen naar de voorbeelden die in het atelier voorhanden waren. Van haar oudste broer, Gerard ter Borch de Jonge, zal ze ook veel geleerd hebben. Hij was een succesvolle schilder van genretaferelen en gebruikte haar meermalen als model voor de jonge vrouwen in zijn schilderijen.
De verdienste van Gesina ligt in haar getekende oeuvre, dat zij bijeen heeft gebracht in drie albums die bewaard zijn gebleven. Zij vulde ze met gedichten en liederen waar zij illustraties bij maakte. De meeste gaan over alledaagse onderwerpen. Gesina had gevoel voor humor. Het centrale thema van haar tweede album, het Liedboek, was de liefde. De plaatjes tonen verliefde stelletjes maar ook afgewezen minnaars en echtparen die slaags raken (zie afbeelding hiernaast).
Gesina’s ambitie reikte verder dan het illustreren van teksten. Zij maakte zelfstandige tekeningen op groter formaat, die
bestemd waren voor haar Kunstboek. Later plakte zij in dit album ook tekeningen vervaardigd door familieleden.
Zo zorgde zij ervoor dat de artistieke productie van de familie Ter Borch voor het nageslacht werd bewaard.
Gesina woonde haar leven lang in het ouderlijke huis in Zwolle.
Zij bleef ongetrouwd en nam de zorg voor alleenstaande familieleden op zich. Haar nagelaten tekeningen geven een kijkje in het leven van een artistiek begaafde vrouw, die zich richtte op de huiselijke kring.

———————————————————————-

Doelgroep
Volwassenen
Senioren vanaf 65 jaar
Alle leeftijden 18+
Ouderen 55 t.e.m. 64 jaar
Interesse
Beweging
Computer/communicatie
Creativiteit
Educatief
Inzicht & bewustwording
Mens en maatschappij
Ontmoeting & ontspanning
Week
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Groepering

Nieuws voor Volwassenen

De Buurttafel digitaal
De Buurttafel digitaal Elke dinsdag van 11.00 – 12.00 uur Schuif aan bij de Digi… LEES
WIJ Nova Nieuwsbrief april en mei
Hier vindt u de WIJ Nova Nieuwsbrief van april 2021. En hier die van mei.… LEES
Stemmen bij WIJ Heemstede leidt tot spontane gesprekken
Bij WIJ Heemstede de Luifel kregen de kiezers een leuke voorjaars attentie, wat heel erg… LEES
Plezier bij internationale dans gefilmd door Buurtblik
“Goedemorgen allemaal! U ziet mij hier staan voor de Luifel en ik ga een kleine… LEES
Creatief leven
WAT EEN FIJN BERICHT! DE CURSUS CREATIEF LEVEN MAG VAN START! De eerstvolgende cursus Creatief… LEES

Cursus Collectief Heemstede en verzelfstandigde cursussen


WIJ Heemstede organiseert een deel van de cursussen zelf, deze vindt u als u in… LEES