Menu

Culturele kaart Heemstede

Historische vereniging Heemstede-Bennebroek

De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (hierna: HVHB) is op 12 maart 1947 opgericht onder de naam Vereniging Oud Heemstede-Bennebroek.

Doelstelling van de vereniging is het bevorderen van kennis over en belangstelling voor de geschiedenis van Heemstede en Bennebroek en de zorg voor het karakterbehoud van wat van historische, stedenbouwkundige, architectonische en/of landschappelijke betekenis is.

De HVHB geeft het kwartaaltijdschrift HeerlijkHeden en historische publicaties uit, organiseert excursies, geeft lezingen, werkt mee aan de jaarlijkse Open Monumentendagen en is alert op de instandhouding van karakteristieke elementen in ons werkgebied: Heemstede en Bennebroek.

Tot 1653 maakte Bennebroek deel uit van de ambachtsheerlijkheid Heemstede. Daarna, tot 1 januari 2009, was Bennebroek een zelfstandige gemeente. Nu maakt Bennebroek deel uit van de gemeente Bloemendaal. Over Bennebroek heeft de HVHB rechtstreeks contact met de gemeente Bloemendaal. We werken in voorkomende gevallen samen met de Stichting Ons Bloemendaal.

Harmonie St. Michaël

Door de jaren heen is Harmonie St. Michaël wel eens een beetje van gedaante gewisseld en is zo steeds met haar tijd meegegaan. Het belangrijkste doel is altijd geweest om plezier te hebben in het maken van muziek, maar wel op een zo hoog mogelijk niveau te spelen.

Het harmonie-orkest bestaat uit ca. 45 leden variërend in leeftijd van 12 tot 74 jaar. De leden van het harmonie-orkest spelen allemaal zo’n 5 jaar of langer op hun instrument.

De nadruk ligt op het geven van concerten. Naast de gebruikelijke eigen (thema) concerten, heeft het orkest in het verleden opgetreden met bekende zangers en zangeressen, o.a. Edwin Rutten, Marco Bakker, Yvonne Weijers en Boudewijn de Groot. Ook gaf Harmonie St. Michaël concerten met bijzondere solisten, zoals de jonge en veelbelovende violiste Emmy Storms (2005), met hoboïste Anja van der Maten (2006) en met bevriende orkesten zoals Harmonie Arti uit Alphen a/d Rijn (2008) en Fanfare Arti et Religioni uit Langeraar (2010). Het 100-jarig jubileum in 2009 is groots gevierd met een serie kinderconcerten “Peter en de Wolf” i.s.m. Frank Groothof en het geweldige galaconcert op de oprichtingsdag i.s.m. Leoni Jansen. Tijdens een “reüceptie” na afloop van dit concert troffen oud-leden, leden en fans elkaar en konden zij herinneringen ophalen m.b.v. een geweldige tentoonstelling.

Gezelligheid is voor dit orkest ook heel belangrijk. Na afloop van elke repetitie (op woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur) is er voor de liefhebber gelegenheid tot napraten in het café van de repetitieruimte.

Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest is een symfonieorkest dat bestaat uit zo’n 50 gedreven musici die graag in orkestverband musiceren. Onder leiding van dirigent Dick Verhoef studeren zij wekelijks op bekende en minder bekende symfonische werken van beroemde en minder beroemde componisten, maar zij mijden ook het lichtere genre niet. Zo gaven zij in 2010 een uniek filmmuziekconcert waarin de muziek van de Nederlandse componist Fons Merkies (o.a. De Tweeling, De Storm, Cloaca) centraal stond.

Naast het geven van concerten organiseert het HPhO regelmatig concertreizen. Zo gaven zij in juni 2011 nog een concert in Bad Pyrmont Duitsland. Daarnaast neemt het HPhO deel aan bijzondere muziekprojecten, zoals de Megafestatie in 2010. Sinds de oprichting van het orkest in 1966 (het orkest bestaat in 2016 dus 50 jaar!) wordt altijd gestreefd naar muzikale ontwikkeling en een hoog niveau van de uitvoeringen, waaraan regelmatig jonge aanstormende talenten hun medewerking verlenen.

Meer weten? Op de site kunt u alle informatie vinden zoals vriend worden van het HPhO, of u kunt contact opnemen met het secretariaat via hun contactformulier.

Symfonisch Blaasorkest Heemstede

Het orkest ‘Symfonisch Blaasorkest Heemstede’ (SBH) bestaat uit meer dan 60 amateurmusici, variërend in leeftijd van 21 tot 75 jaar. Zij spelen, onder leiding van dirigent Leon Bosch, muziek uit het klassieke en moderne repertoire. Jaarlijks wordt een aantal concerten gegeven op diverse locaties, zoals College Hageveld en de Pinksterkerk in Heemstede, de Groenmarktkerk, de Nieuwe Kerk en de Philharmonie in Haarlem.

In maart 2003 werd het eerste lustrum gevierd met een vertolking van ‘De Gruwelijke Rijmen’ van Roald Dahl, met het koor van de Stichting Muziekprojecten ‘Pablo Neruda’. Dit muziektheaterstuk, uitgevoerd in de bedrijfshal van Paswerk in Cruquius, was een groot succes en trok meer dan 3.000 man publiek.

Het SBH neemt ook deel aan festivals in binnen- en buitenland. In 2008 werd deelgenomen aan een orkestenfestival in Tsjechië, met concerten in Praag en Marienbad. In 2011 werd in Slavkov, Tsjechië met twaalf andere orkesten èn het Praags Symfonisch Orkest een grootse uitvoering gegeven van Tsjaikovski’s Ouverture 1812. In Wenen had het SBH kort daarvoor een concert gegeven bij Schloss Schönbrunn (foto; klik voor vergroting).

Het SBH heeft tot dusver twee maal met veel succes deelgenomen aan een landelijk concours. Het orkest is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.

Repetitie op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur (met pauze)

Stichting Podia Heemstede

De Stichting Podia Heemstede (SPH) is verantwoordelijk voor het culturele aanbod van de twee podia in Heemstede: Podium Oude Kerk en Theater de Luifel.

Kunstlijn

Elk eerste weekend van november is het zover. De oudste en grootste atelierroute van Nederland! Ruim 200 kunstenaars in Haarlem en omliggende gemeenten stellen hun deuren open voor publiek. Musea, galeries, chambre d’amis doen mee. Bekende winkelstraten in de Haarlemse binnenstad geven kunstenaars de gelegenheid hun werk te tonen. De Waardepolder heeft op verschillende locaties een bruisend en divers programma.

Heemsteedse Kring voor Internationale Vriendschap (HKIV)

De HKIV bemiddelt bij het leggen van de eerste contacten en verstrekt waar nodig een startsubsidie aan instanties die met een jumelage willen beginnen. Sinds 1986 heeft er een indrukwekkend aantal uitwisselingen plaatsgevonden. Ieder jaar is er een officiële uitwisseling met een van de zustersteden. Deze vindt plaats met de burgemeester, leden van het gemeentebestuur en donateurs van de HKIV, de Engelse LITS en de Duitse Städtepartnerschaftsverein. Tijdens deze bezoeken wordt zoveel mogelijk getracht de deelnemers bij gastgezinnen onder te brengen. Naast dit alles organiseert het bestuur ook nog tweemaal per jaar een donateursavond, een New Years Tea en een jaarvergadering ter vaststelling van de jaarstukken.

Een jumelage is alleen succesvol als ook de inwoners zich daar voor inzetten. Elke inwoner van Heemstede moet daarom weten dat Heemstede bevriend is met 2 zustersteden en elke vereniging, stichting, school, bedrijf, of ambtelijke organisatie moet weten dat er mogelijkheden zijn om internationale contacten te leggen met gelijken in Royal Leamington Spa en/of Bad Pyrmont. Kortom, het bestuur van de HKIV wil het draagvlak voor jumelage in Heemstede vergroten en velen laten delen in de voordelen van deze vorm van vriendschap.

Nieuws voor Alle leeftijden

Interactieve workshop 'het haperende brein centraal' op donderdag 3 februari
Zorgbalans en Vrijwilligerspunt Heemstede samen nodigen u uit voor:  Interactieve workshop ‘Het Haperend Brein centraal’… LEES
Trefpunt Dementie op 19 januari gaat niet door
Het Trefpunt Dementie van 19 januari in Heemstede komt te vervallen ivm de Coronamaatregelen. Hetzelfde… LEES
Seniorweb activiteiten gaan in januari niet door
Seniorweb heeft aangegeven om alle fysieke bijenkomsten in januari te laten vervallen. Mensen kunnen zich… LEES
WIJ Nova Nieuwsbrief januari
Hier vindt u de WIJ Nova Nieuwsbrief van januari. De activiteiten die in deze nieuwsbrief… LEES
Maaltijden in het Eethuis
Eten in Eethuis de Luifel Het eethuis mag weer open! Binnenkort vindt u hier meer… LEES